Jemen kameleon ( Chameleo calyptratus )

Nederlandse naam: Jemen kameleon
Wetenschappelijke naam: Chameleo calyptratus
Herkomst: Jemen
Leeftijd: Man 4 - 8 jaar, Vrouw zelden ouder dan 5 jaar
Dagtemperatuur: 24 - 28°c
Luchtvochtigheid: 40 - 50%
Geboorte: Ei leggend
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Cites B
Klimaat: Tropisch
Verblijf: Terrarium met minimale afmetingen van 60x45x90
Nachttemperatuur: 20°c

 

Van nature 

De Jemen kameleon is een leuke soort voor iedere enthousiaste en beginnende hobbyist en is de meest gehouden kameleon in de hobby. Het is een schitterende soort die veel wordt aangeboden. De kameleon kan op de voorgrond treden, maar sommige dieren blijven toch wat schuw en zullen zich verstoppen achter takken of tussen bladeren. Ieder dier heeft een eigen karakter en dit is helaas niet vooraf te zien. De Jemen kameleon komt oorspronkelijk voor in Jemen en in het zuiden van Saudi Arabië. Hier leven ze in warmere gebieden waar wel vegetatie is zoals struiken en bomen. Ook worden ze gevonden op vochtigere plekken zoals bij rivieren.

Deze kameleons hebben zich volledig geëvolueerd op een leven in de bomen. Met hun klauwtjes kunnen ze zich makkelijk door struiken en bomen verplaatsen. Hun pootjes zijn geëvolueerd en de duim en wijsvinger zijn aan elkaar vergroeid. Dit geldt ook voor de middelvinger, ringvinger en pink. Hierdoor kunnen kameleons zich goed vasthouden aan de kleinste takjes. Hun staart word gebruikt als een vijfde ledemaat waarmee ze takjes kunnen beethouden. Soms hangen ze helemaal vrij aan hun staart om op deze manier bij een prooi te kunnen komen. Daarna kunnen ze zich makkelijk omdraaien en weer in de takken klimmen. In rust word deze netjes opgerold. Kameleons hebben geen gehoor ingangen en zijn dus doof.

Kameleons staan bekend om hun aparte manier van kijken, ze kunnen beide ogen apart van elkaar bewegen en houden op deze manier de wereld om hun heen in de gaten. Zodra ze een prooi zien zullen beide ogen zich focussen op de prooi om de diepte in te schatten. Zodra alles klopt schiet de tong razend snel naar de prooi. Aan het uiteinde van de tong zit een verdikking waarmee ze hun prooi als het ware vastpakken en naar binnen trekken.

 

Huisvesting 

Belangrijk om te weten is dat je nooit meerdere kameleons bij elkaar kan houden in een terrarium. Het zijn solitaire dieren en komen alleen bij elkaar om te paren en zien elkaar verder als concurrent. Als dieren toch bij elkaar worden gehouden zal uiteindelijk één van de dieren door stress kunnen sterven. Het terrarium kan het beste worden ingericht met een heleboel takken waar de Jemen kameleon makkelijk in kan klimmen. Het beste is dat de pootjes zich goed om de takjes kunnen klemmen. Te dikke takken vinden ze niet prettig om op te lopen. Plaats deze schuin, verticaal en horizontaal zodat de Jemen kameleon zich door heel het terrarium kan verplaatsen. Op de bodem kan gebruik worden gemaakt van bodembedekkers zoals kokosvezel, jungle bedding of er kan zelf een actieve bodem worden samengesteld. Dit bestaat uit verschillende producten zoals kokos, aarde, bark, sphagnum mos, actieve cool en zand. Hier worden springstaartjes en tropische pissebedden aan toegevoegd. Zo blijft de bodem luchtig en eten de insecten schimmels en rottend materiaal weg.

In het terrarium kunnen planten worden geplaatst die groot kunnen groeien in deze omstandigheden. Voorbeelden zijn: scindapsus, monstera, philodendron en schefflera. Natuurlijk kunnen er ook nog andere planten worden gebruikt. Heb je geen groene vingers? Dan kan je altijd kunstplanten gebruiken. Water is ook voor Jemen kameleons heel belangrijk. Ze moeten altijd toegang hebben tot water. Vaak wordt dit gedaan door middel van sproeien. Wel moet er op worden gelet dat het vocht niet te lang blijft hangen in het terrarium. Dit zorgt voor schimmels en kan zelfs zorgen voor problemen bij de kameleons zoals ontstekingen en slechte vervellingen. De beste optie is te kiezen voor een druppel systeem. Deze zijn in verschillende modellen te krijgen. De druppels die vallen ziet de kameleon door kleine schitteringen en door het bewegen van het water en dit drinken ze op. Stilstaand water wordt door de kameleons bijna niet gedronken.

Het terrarium kan op verschillende manieren verwarmd worden. Het is belangrijk dat het dier zich in ieder geval niet kan verbranden, maar wel dichtbij genoeg kan komen om zich snel op te kunnen warmen. Onder de spot mag het tot 35°c oplopen. Dit noemen we een hotspot. Op de bodem van het terrarium mag het 24°c worden. De kameleon kan zijn eigen lichaamstemperatuur dan bepalen. Zorg altijd dat er een goede thermometer in het verblijf hangt waarmee je de hotspot kan meten en ook de koelste temperatuur.

UVB verlichting is ook heel erg belangrijk in het terrarium, want de kameleon maakt hierdoor vitaminen D3 aan. Dit zorgt ervoor dat calcium beter word opgenomen in het lichaam. Als dit niet goed gebeurt dan kan er MBD (metabolisch bot ziekte) optreden, ook wel rachitis genoemd. Botten worden dan zacht en kunnen zich misvormen. UVB lampen zijn er in verschillende soorten zoals spaarlampen, TL’s en combinatielampen. Welke lampen het beste zijn te gebruiken hangt van de situatie af. Laat je hier goed over voorlichten door een specialist. Zij kunnen meedenken en zo bepalen welke situatie het meest geschikt is. Zorg ervoor dat in combinatie met een UVB lamp een goede vitaminen en mineralen preparaat wordt gebruikt.

 

Voeding

Jemen kameleons zijn zeer gulzige eters en het voer bestaat voornamelijk uit krekels, sprinkhanen, dubia’s (kakkerlakken), wasmotlarven, dola’s en zijderupsen. Soms worden er ook bladeren of gekookte sperziebonen gegeten, maar ook diverse fruitsoorten zoals banaan, mango en aardbeien zijn een optie. Het is belangrijk dat voedseldieren met een goed vitaminen en mineralen supplement worden bepoederd, omdat de voeding van nature te weinig kalk en vitaminen bevat. Qua hoeveelheid mag je de Jemen kameleon zo veel voeren als hij kan eten. Wel wordt aangeraden om voeding met een hoog vetgehalte zoals wasmotlarven en moriowormen in een lagere dosering te voeren.

 

Voortplanting 

Jonge dieren zijn helemaal groen en zijn ongeveer 5 cm groot als ze uit het ei komen. Bij deze soort is het al gelijk te zien of het een man of vrouw is. De mannelijke Jemen kameleons hebben op hun achterpoten een uitstulping zitten wat er uitziet als een hieltje. Na ongeveer een jaar zijn de Jemen kameleons geslachtsrijp en kunnen de dieren paren. De vrouw kan dan bij de man in het terrarium geplaatst worden. Als het vrouwtje paringsbereid is dan zal zij het mannetje toelaten. Deze paring kan van 5 tot 30 minuten duren. Na een goede copulatie zal de vrouw haar eieren na 25 tot 40 dagen afzetten in een gegraven kuil. Legsels kunnen wel bestaan uit 50 tot 80 eieren. Zodra het vrouwtje de eieren heeft toegedekt met substraat kunnen deze worden weggehaald en in een broedmachine (incubator) worden geplaatst. Deze kan het beste van te voren al klaar staan en op een temperatuur van gemiddeld 25°C staan. Na 6 tot 8 maanden zullen de jonge dieren uit hun ei kruipen.

 

Ziekten en aandoeningen  

Vergroeide botten / Rachitis

Een veelvoorkomend probleem bij kameleons zijn vergroeide botten. Dit valt te zien aan de poten en de kam op de kop. Het wordt ook wel rachitis genoemd. Bij mensen komt (kwam) dit ook voor en heet “Engelse ziekte”.

Dit probleem wordt veroorzaakt door een gebrek aan calcium. Dit kan zelfs voorkomen als je je kameleon meer dan genoeg calcium geeft! Om calcium uit voedsel op te nemen heeft een kameleon namelijk vitamine D nodig. Dit maakt hij in de natuur aan onder invloed van UV-B licht van de zon. In een terrarium moet je daarom voorzien in voldoende UV-B licht en calciumpoeder over het voedsel, eventueel aangevuld met vitamine D in voedingssupplementen. Calciumpoeder, eventueel verrijkt met vitamine D, kan je in de meeste reptielenzaken kopen. Je kan de voedseldieren voordat je ze voert bestrooien met dit poeder. Dit plakt dan aan deze insecten, waardoor de kameleon het binnenkrijgt als hij hen opeet.

Helaas valt er niks te doen aan vergroeide botten. Je kan het alleen voorkomen, of het niet laten verergeren, voor UV-B licht, calcium- en vitaminepoeder te geven.

Oorzaken rachitis / vergroeide botten:

  • Te weinig calcium in het voer
  • Te weinig UV-B licht (of vitamine D3)

Oplossingen voor rachitis / vergroeide botten:

  • Geen oplossingen, alleen te voorkomen
  • Voorkomen door zowel UV-B licht en calcium te geven aan je kameleon

 

Vitamine A tekort en overdosis

Zoals alle dieren hebben kameleons vitamines nodig. Een hele belangrijke vitamine is vitamine A. Van deze vitamine krijgen kameleons vaak te weinig binnen, maar het kan ook voorkomen dat de kameleon teveel vitamine A binnenkrijgt en daardoor vergiftigd kan raken!

Wat is vitamine A en waar zit het in?

Vitamine A wordt ook wel beta-caroteen genoemd. Het is te vinden in allerlei groentes, vooral in wortels. Het is nodig voor gezonde slijmvliezen, ogen, tanden, huid, spieren en nog meer weefsels. Mensen en veel andere dieren kunnen pro-vitamine A uit voedsel omzetten tot vitamine A. Jemen kameleons (en bijvoorbeeld katten) kunnen dit niet en moeten vitamine A direct uit het voedsel binnenkrijgen.

Tekort aan vitamine A

De symptomen van een tekort aan vitamine A in Jemen kameleons zijn onder andere:

  • Vertraagde groei
  • Botvervormingen
  • Gezwollen lippen
  • Afsterven van de punt van de staart
  • Weinig grip, omvallen
  • Vaak infecties in de luchtwegen
  • Dode of geen eieren produceren
  • Geen honger
  • Slecht zicht

Meestal zie je pas aan je kameleon dat hij een probleem heeft als hij al een lange tijd een tekort heeft aan vitamine A. De symptomen worden heviger en ernstiger naar gelang het tekort langer duurt.

Teveel vitamine A

De symptomen van teveel vitamine A zijn onder andere:

  • Geen honger
  • Grote lever
  • Botvervormingen
  • Zwellingen bij de keel
  • Calcium afzettingen en zachte weefsels

Voorkomen van vitamine A tekort of overdosis

De beste oplossing voor problemen met vitamine A is het voeren van gezonde voedseldieren aan je kameleon! De voedseldieren zoals de krekels en sprinkhanen moeten gevoerd zijn met gezond vitaminerijk voedsel. Het voedsel wat de krekels dan in hun lijf hebben op het moment dat de kameleon hem opeet, gaat rechtstreeks naar de kameleon. Op deze manier is overdoseren eigenlijk helemaal niet mogelijk. Ook aanbieden van groentes aan je kameleon kan extra vitamine A opleveren. Groentes die goed zijn om aan de voedseldieren te voeren zijn: appel, broccoli, wortel, granen, sinaasappel en spinazie (onder andere, er zijn meer).

Vitamine A oplossing kan ook over voedsel gedrupt worden om zo extra vitamine A toe te dienen, maar hierin schuilt wel het gevaar voor overdoseren. Je voorkomt een overdosering met vitamine A door niet te vaak en te veel vitamine A aan het voedsel toe te voegen. Waar de grens ligt is erg lastig! Je zit dus veiliger en op alle gezondheidsaspecten van je dier beter als je de voedseldieren goed voert.

Verhelpen van tekort aan vitamine A

Problemen met een tekort aan vitamine A kunnen verholpen of minder erg gemaakt worden door het toedienen van vitamine A. Dit kan door middel van vitamine-druppels of het bijvoeren van de voedseldieren. De dierenarts kan een injectie met vitamine A geven waardoor het meteen een stuk beter gaat met je dier.

Verhelpen van een teveel aan vitamine A

Problemen met een teveel aan vitamine A worden altijd veroorzaakt door teveel kunstmatig toegevoegde vitamine A aan het voedsel van je kameleon. Als je de voedseldieren alleen voert met onbehandelde groentes en je kameleon verder geen extra vitamine A druppels geeft dan kan je niet overdoseren. Als je een overdosis veroorzaakt hebt, moet je zo snel mogelijk stoppen met het toevoegen van kunstmatige vitamine A. Je kan de vergiftiging stoppen of minder erg maken door tijdelijk helemaal te stoppen met vitamine A toedienen en daarna alleen een lage dosis te geven via de voedseldieren.

 

Groeiachterstand

Veel Jemen kameleons die niet de goede verzorging krijgen, ontwikkelen een groeiachterstand. Het dier is dan kleiner dan normaal voor zijn leeftijd en de helm op de kop is ook kleiner.

Een groeiachterstand wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door: te weinig voedsel, voedsel van slechte kwaliteit en te weinig calcium en vitamines.

Om een groeiachterstand te voorkomen moet je dus aan die vier behoeftes voldoen.

  • zorg dat je altijd insecten in huis hebt om te voeren aan je kameleon
  • laat hem elke dag eten
  • laat hem ongeveer zoveel eten als hij zelf wil
  • voer en verzorg je voedseldieren goed
  • bepoeder het voedsel met calciumpoeder
  • zorg voor vitamines in water of op de voedseldieren

Als een Jemen kameleon eenmaal een groeiachterstand heeft opgelopen, is het heel moeilijk hem deze weer in te laten halen. Meestal blijft zo’n dier toch kleiner, met een kortere helm. Als een dier nog erg jong is (jonger dan 4 maanden) dan kan een groeiachterstand nog wel redelijk rechtgetrokken worden. Een eenmaal volwassen dier zal niet meer veranderen qua grootte of helmgrootte.

 

Jicht bij kameleons

Jicht is een ziekte die veroorzaakt wordt door urinezuurkristallen in de gewrichten van je kameleon. Deze zijn heel scherp en veroorzaken ontstekingen, die je kan zien als verdikkingen in de gewrichten. Urinezuurkristallen ontstaan door een verhoogde hoeveelheid urinezuur in het bloed, omdat de nieren dit er niet meer uit kunnen filteren. De oorzaak van de ziekte ligt dus bij een verlaagde nierfunctie.

De nieren kunnen aangetast worden door een chronisch watertekort, overdosering van vitamines en opgenomen gifstoffen.

 

De symptomen zijn:

  • Laten hangen van een poot (meestal eerst achterpoot)
  • Verdikte gewrichten
  • Pijn bij bewegen
  • Knobbels en vergroeiingen rond de gewrichten
  • Weinig of niet willen eten

Er is geen goede behandeling voor jicht. Ga naar een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen om te zien hoe erg jou dier eraan toe is. Er zijn medicijnen voor deze aandoening, maar de urinezuurkristallen gaan niet meer weg. Soms wordt ervoor gekozen de kameleon in te laten slapen.

Genoeg vocht toedienen en niet overdrijven met vitamines kan jicht voorkomen.

 

Eetproblemen

Soms wil een Jemen kameleon niet eten. Het is vaak erg lastig om te achterhalen waarom dat zo is. Zorg er ten eerste voor dat je een gevarieerd aanbod aan voedseldieren klaarzet. Een kameleon zal soms bijvoorbeeld krekels weigeren als hij dat alleen maar te eten krijgt. Soms heeft hij ook gewoon even geen zin in eten of interesse in iets anders.

Ga altijd naar de dierenarts (gespecialiseerd in reptielen) als je het niet vertrouwd.

Er zijn verschillende mogelijke redenen voor het niet of weinig eten:

  • Aankomende vervelling (meestal wordt er alleen weinig gegeten)
  • Binnenkort eieren leggen (vrouwtje)
  • Een verstopping in de darmen
  • Pijn ergens in het lichaam
  • Stress (bijvoorbeeld door verhuizing, verandering of behandeling)
  • Wormen of andere infectie
  • Tong kan niet geschoten worden door een calciumtekort. Dit tekort tast het botje in de tong aan waardoor schieten niet meer mogelijk is. Soms eet de kameleon nog happend: niet met de tong maar gewoon met de bek.
  • Ontsteking aan tong, bek of kaak. Dit geeft een zwelling of pijn waardoor de kameleon niet wil schieten of eten.
  • Paardrang (vrouwtjes)
  • Jicht

Het eerste wat je kan doen is het aanbieden van veel soorten voedsel. Als hij dit niet pakt, kan je het beste naar een dierenarts gespecialiseerd in reptielen gaan. Deze kan de mest onderzoeken op wormen en parasieten, het bloed onderzoeken op nierfunctie en schadelijke stoffen en het dier zelf bekijken om te zien of er geen ontstekingen of vergroeiingen zijn. Een dierenarts kan je dier ook direct behandelen.

Ga bij jezelf na of je echt alles hebt gedaan wat je kameleon nodig heeft: voedsel, calcium, UV-B, vitamines, genoeg water, een geventileerd, vochtig terrarium etc etc.

Maar; maak je niet te ongerust. Een volwassen Jemen kameleon kan een aantal weken zonder eten, zolang hij maar drinkt. Probeer wat calcium of vitamines met dit drinkwater te mengen (niet teveel!), zodat hij nog wat extra’s binnen krijgt. Het is ernstiger als een jonge Jemen kameleon in de groei niet meer wil eten, dan een volwassen dier.

 

Langdurige vervelling

Een vervelling van een kameleon zou normaal een paar uur tot een dag moeten duren. Daarna zouden alle velletjes van de oude huid losgelaten moeten zijn.

Als de vervelling langer duurt dan dat, dan is het verblijf van de kameleon waarschijnlijk te droog. Bevochtig het verblijf beter door te sproeien met water en water op de bodembedekking te gieten. Zie ook Luchtvochtigheid.

Als een soort noodmaatregel om het vervellen te vergemakkelijken, kan je je kameleon onder de douche zetten. Zorg dat het water lauwwarm is, zeker niet te heet! De straal mag ook niet te hard zijn, en zorg ervoor dat de kameleon niet teveel water in zijn ogen krijgt. Het beste kan je de kameleon in een plant zetten, en deze plant onder de douche plaatsen. Door het water zal de huid waarschijnlijk makkelijker los laten. De kameleon schuurt vaak ook met zijn lijf langs takken om de jeukende oude huid te verwijderen. Dit gaat ook makkelijker door het vocht.

Het is niet erg als hier en daar een huidje blijft zitten. Het is alleen een teken dat je wat meer aandacht moet besteden aan de vochtigheid van het verblijf.

 

Diepliggende ogen

 

Gezonde ronde ogen

Met diepliggende ogen wordt bedoeld, dat de oogbollen niet netjes rond zijn en goed uitsteken, maar een beetje diep in de kop lijken te liggen.

Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan water. Je moet je kameleon meer water geven door meer te sproeien. Als je aan het proberen was je kameleon uit een bakje te laten drinken, kan je de ingevallen ogen als een teken zien dat het niet werkt en je onmiddellijk moet stoppen.

Voor info over het laten drinken van je kameleon, zie drinkwater. Voor meer over luchtvochtigheid, zie “Vochtigheid“.

 

Agressie

Als Jemen kameleons ouder worden en volwassen beginnen te raken, kunnen ze flink agressief worden. Dit ligt aan het individu, aan hoe je hem behandeld en het geslacht. Er zijn ook veel Jemens die hun hele leven tam en vriendelijk blijven.

Bij de eerste fase van agressie zal de kameleon met wijd open bek naar je dreigen en daarbij sissen. De tweede fase is dreig-uithalen door met open bek een snelle beweging te maken naar je hand en daarbij nog dreigender te sissen. De derde fase is echt bijten. Dit kan flink pijn doen, omdat kameleons sterkte kaken hebben en veel kleine tandjes. Die zijn nog best scherp ook!

Als je je kameleon altijd rustig behandeld van kleins af aan, en hem bijna dagelijks hanteert, hou je vaak een rustige en agressieloze kameleon. Maar als je hem een poos niet hanteert kan hij dit al snel weer afleren, en vooral in de eerste paar keer dat je hem weer hanteert gaan dreigen en agressie gaan vertonen.

Wat te doen als je kameleon agressief is

Meestal is een agressieve kameleon bang voor je, of probeert zijn territorium te beschermen tegen indringers.
Om de kameleon tam te maken, kan je hem met de hand beginnen met voeren. Daardoor associeert hij het openen van het verblijf en jou hand met voer.
Daarna kan je hem voorzichtig benaderen, elke dag wat dichterbij. Als hij begint te dreigen, negeer dit dan. Maar ga niet te ver, want als hij uithaalt en jij trekt je hand weg dan leert hij dat dreigen werkt en kan jij het vertrouwen in hem verliezen. Dan is het nog moeilijker om met hem om te gaan. Na weken tot maanden oefenen kan het je lukken de kameleon tam te krijgen en het dreigen af te leren.
Sommige kameleons zijn alleen agressief in het terrarium en daarbuiten heel tam. Waarschijnlijk probeert hij zijn territorium te beschermen, en in dit geval is dat zijn terrarium.

Je kameleon vangen?

Als je kameleon niet tam is en agressief doet, willen sommige mensen hem toch vangen. Bijvoorbeeld met een handdoek. Dit is echter erg stressvol voor zo’n dier. Hij kan jou en de handdoek ook gaan associëren met iets vervelends en nog minder tam worden. Daarom is het aan te raden dit alleen te doen als er een goede reden voor is, zoals een dierenartsbezoek, verhuizing, mogelijke wond of lichamelijke check-up.

 

Parasieten

Een Jemen kameleon kan last hebben van parasieten. Meestal zijn dit inwendige wormen, flaggelaten of bloedmijten.

Wormen

Een Jemen kameleon kan een infectie oplopen met wormen door uitwerpselen van andere dieren die wormen hebben. In de natuur krijgen kameleons de infectie ook via voedseldieren die de besmetting meedragen. Om zeker te weten dat jouw kameleon vrij is van wormen, kan je een mestonderzoek laten doen.
Wormen zorgen voor vermagering, bolle buik, een algehele zwakke indruk van je dier en ze tasten de gezondheid van je kameleon aan. Ze kunnen uiteindelijk de dood betekenen voor je kameleon.
Wormen zijn te behandelen bij de dierenarts, die kan ook precies zien welk type infectie het is. Sommige mensen gebruiken ook ontwormingsmiddel voor puppies (honden) bij hun kameleon, maar dit helpt lang niet tegen alle soorten wormen!
Voorkomen is beter dan genezen: zorg dat je kameleon geen contact heeft met dieren die niet onderzocht zijn door een dierenarts op een wormeninfectie. Een nieuw gekochte kameleon zou je ook altijd moeten laten checken op wormen, zie “
mestonderzoek“.

Bacteriën

Vooral kameleons uit het buitenland of die in aanraking zijn gekomen met veel andere reptielen, kunnen besmet zijn met coccidia, salmonella en trichomonas. Bij stress of een zwakke weerstand kan de kameleon hier opeens last van krijgen. Een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen kan bepalen of je kameleon last heeft van een infectie met bacteriën, en kan meestal ook antibiotica voorschrijven waardoor de kameleon geneest.

Flagellaten

Flagellaten zijn kleine eencellige organismen die je kameleon kunnen besmetten. Je kameleon loopt deze besmetting op van uitwerpselen waar deze eencelligen in zitten. Deze flagellaten leven in de darmen van je dier. Ze kunnen vermagering, slijmerige ontlasting, braken en krampen veroorzaken. Sommige kameleons sterven aan een infectie.
Een dierenarts kan de ontlasting van je kameleon onderzoeken op flagellaten en een medicijn voorschrijven. Zie voor informatie over zo’n onderzoek “
mestonderzoek“.

Bloedmijten

Mijten zijn kleine ronde beestjes (1 mm) die op veel plekken leven. De mijten die op reptielen leven zijn van het soort Ophionyssus natricis. Dit is een ander soort mijt dan de bekende “bloedluis” die op vogels voorkomt. Je ziet de mijt als kleine donkerbruine / zwarte korreltjes op zachte plekken in de huid van de kameleon. Ze zuigen hier bloed van de kameleon.

De reptielenmijt Ophionyssus natricis leeft ongeveer net als een teek, maar met een veel korter ritme. De mijt zal ongeveer een dag bloed zuigen bij je reptiel en zich daarna gaan verstoppen in het terrarium voor een aantal dagen. Zonder voeding kunnen de mijten nog maanden overleven. Bij kameleons komt dit soort mijt veel minder vaak voor dan bij slangen of baardagamen. Vooral als je naast kameleons ook andere reptielen houdt moet je opletten dat je kameleon geen bloedmijten heeft.

Behandeling is lastig maar kan het beste gedaan worden door het hele verblijf schoon te maken met heet water en alle objecten weggooien, uitkoken of langdurig invriezen. De mijten kunnen van de huid gehaald worden met een nat wattenstokje. Herhaal het schoonmaken van het hok na twee weken nogmaals om de jonge mijten te doden. Bestrijding met roofmijten heeft geen effect.

 

Benodigde ervaring  

Voor het op een verantwoorde wijze houden van dit huisdier is geen specifieke ervaring nodig.

Zorg  wel dat u zich van tevoren goed informeert en koop bij een goede hobby kweker en NIET bij de plaatselijke dieren winkel.

 

Aanschaf en kosten 

U kunt een kameleon kopen bij een gespecialiseerde kweker. 

De prijzen voor een kameleon variëren per kweker.

Dit is  ondermeer afhankelijk van de leeftijd, kleur, en geslacht van het dier.

De aanschaf van een terrarium, juiste lampen en inrichting lopen op tot enkele honderden euro's

 

Tevredenheid

 

Bent u tevreden over uw bestelling?

Wij vinden het leuk als u ons dat laat weten via onze Google pagina.

 

Heeft u vragen / op of aanmerkingen?

Wij zijn het beste te bereiken via Whatsapp.

© 2019 - 2023 reptieltotaal | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel